“Marker” kelimesi İngilizce’de “işaretleyici, imleyici, belirleyici, belirtici” gibi anlamlara gelmektedir. Bu kelime, Türkçe’ye de “marker, markör veya markır” olarak geçmiştir ve bu şekilde kullanılmaktadır.
İngilizce “Marking” kelimesinin Türkçe karşılığı olan “Markalama” kelimesi “işaretleme, belirtme, belirleme” anlamlarına gelmektedir.
Endüstriyel anlamda ise; belirli amaçlarla (saymak, depolamak, kaydetmek, yerini ve durumunu belirlemek, vb.) ürünlerin üzerine, tercihe ve ürünün yapısına bağlı olarak kalıcı veya geçici şekilde işaretler (sayı, harf, şekil vb.) konması operasyonuna “Markalama” denmektedir.
Markalama; katı veya sıvı boyalı, lazerli, kabartmalı, yapıştırmalı, elektro kimyasallı, nokta vuruşlu, barkodlu, RFID’li vb. olabilmektedir.
Osay Marker ® olarak, biz, katı ve sıvı boyalı markalama sektöründe faaliyet göstermekteyiz.
Bu tür ürünler, yapısında boya ihtiva etmesi ve son ürün olarak katı olması sebebiyle bu ismi almıştır. Katı halde son ürünün uygun ortam ve uygun materyallere teması ile işaret bırakır. Bu işaret ürünün yapısına bağlı olarak kalıcı veya geçici olabilir.
Katı boyalı markalamada kullanılan ürünlere İngilizce’de “Marker” dendiği gibi daha özel olarak “Marking Crayon” adı verilebilmektedir. “Crayon” kelimesinin Türkçe karşılığı “boya kalemi, renkli tebeşir, vb.” dir. Dolayısıyla “Marking Crayon” adı, Türkçe’ye “Markalama Tebeşiri” veya “Markalama Kalemi” olarak çevirilebilir.
4) Katı boyalı markalama işlemleri için hangi tip ürünler kullanılır? Bu operasyon için üç temel ürün kullanılmaktadır?
• Parafinden klasik döküm yöntemi ile yerli olarak sınırlı miktarda üretilen ve piyasada da “yağlı tebeşir” adıyla bilinen basit tiptebeşirlerdir. Ancak bu ürünler ekonomik değildir, kalitesi ve performansı düşüktür.
•“Keçeli kalem” olarak bilinen, ithal “board marker” yazıcılar. Bu ürünler ihtiva ettikleri etil asetat ve ksilen sebebiyle sağlığa çok zararlıdır.
• Pastel tipi endüstriyel markalama tebeşirleri.
Osay Marker ® olarak, biz, pastel tipi endüstriyel markalama tebeşiri üretimi ve satışı yapmaktayız.
Bu ürünlerin menşei ABD ve Kanada olduğu için kullanılan terminolojiler de İngilizce’dir. Osay Marker ® markası altında, Türkiye’de bir ilk olarak yerli üretimini gerçekleştirdiğimiz bu ürünlerin adını da “Pastel Tipi Endüstriyel Markalama Tebeşiri” koyduk.
Aslında ürünlerimiz ne pastel boya gibidir ne de tebeşir gibi. Yapısal olarak ürünlerimiz, pastel boyadan daha sert, dayanıklı, sağlam, az aşınıp çok yazan yani ekonomik, tüm hava şartlarına dayanıklı, renklerin belirgin ve canlı olduğu ürünlerdir. Karbonat esaslı okul tebeşirleri gibi kesinlikle ortama toz bırakmamaktadır.
Ürünlerimiz piyasaya verilmeden önce bu ihtiyaçlar için 4.soruda sizlerle paylaşılan ürünler kullanılmaktaydı. Ancak, bu ürünler arasındaki Pastel tipi endüstriyel markalama tebeşirleri tamamen yurtdışından ithal edilmekteydi. Üretimini ülkemizde gerçekleştirdiğimiz ürünlerimiz kısa sürede hem yüksek kalitesi hem de ithal ürünlere olan fiyat avantajı sayesinde ülkemiz piyasasında yer bulduğu gibi diğer ülkelerden de ürünlerimize olan ilgi her geçen gün artmaktadır.